در آغازین روزهای سال نو توفیق یار شد و به لطف و عنایت حضرت حق به زیارت کربلا، نجف و کاظمین مشرف شدیم. چند نکته و مسئلهای که در این سفر معنوی حاصل شد ذکر مینمایم، شاید خواننده عزیزی بتواند قدمی در راستای توجه و عنایت بیشتر بردارد:
1. در این زیارت دو نقطه و دو حرم از توجه و اهمیت ویژه ای برخوردار است. اول حرم حضرت علی (ع) که همه زائرین خود را شیعه و پیرو او می دانند و او را امام اول و مظهر عدل و تقوی و میارزه می دانند و دوم حرم حضرت حسین ابن علی (ع) که کانون عشق و صفا و دینداری همه شیعیان است و شاید نامی آشنا و انگیزه بخش تر از نام حسین(ع) در دنیا وجود نداشته باشد.
2. علیرغم تاکیدات زیادی که به زیارت با معرفت شده است، متاسفانه تسهیلات لازم برای این مهم مهیا نشده است. مهمترین یادگار امام علی (ع) یعنی نهج البلاغه را در حرم مولا نمی بینی، اندیشه علی (ع) و کلام حیاتبخش علی (ع) و خطبه های سرشار از فرزانگی و هدایتگری آن امام را در حرمش نمی یابی. مردم می آیند و می روند، اما نمی توانند نسبت به علی (ع) درک و شناخت جدید و نوینی کسب نمایند.
3. از فضای سرشار از شور، احساس، عاطفه، دعا و انابه حرم که میتواند روح انسانهای زائر را به سمت و سوی روابط عرفانی و معنوی هدایت نماید، مداحان فهیم و اهل دل و معرفت می توانند در این جهت تلاش نمایند و لیکن متاسفانه بیشتر به نوحه سرائیها و سینه زنیهای سنتی و اشعار کم محتوا یا نادرست محدود می شود و توان یا حساسیت هدایت جمع ها و گروهها را به این سمت و سوی ندارند.
4. زائرین که به عتبات مشرف می شوند نوعا وقت خود را در حرم ها و اماکن متبرکه می گذرانند و خود را در اختیار زیارت قرار داده اند. فرصت بسیار مناسبی است تا با حضور سخنرانان فهیم و دانشمند نسبت به ارتقاء دانش و آگاهی آنان اقدام شود. لیکن در این زمینه نیز اتفاق ویژه ای مشاهده نمی شود.
5. بهتر است سازمان حج و زیارت به کاروانها آموزش دهد که اولا برای کاروان خود برنامه کامل یک هفته ای تنظیم و از ابتدای سفر توزیع نمایند و فقط تغییرات احتمالی را به موقع اطلاع دهند تا افراد بتوانند برای وقت خود برنامهریزی لازم بنمایند.
6. وجود مقابر متبرکه علمای بزرگ دینی، علمی و سیاسی از جمله مقدس اردبیلی، علامه حلی، سید بحر العلوم، میرزای شیرازی، قاضی طباطبایی، سید ابوالحسن اصفهانی، شیخ عباس قمی، سید مصطفی خمینی و ... در پیرامون حرم حضرت امیر المومنین، همچنین مقابر و مشاهد وادی السلام یا کتابخانه عظیم و مقبره علّامه امینی گویای مراتب و ارادت آن شخصیتهای برجسته و فرزانه بوده است که با توجه به حضور زائرین بر سر مقابر، وجود زندگینامه مختصر و ویژگیهای شخصیتی این بزرگان در قالب بروشورهای کوچک و ساده بسیار می تواند مفید و اثربخش باشد.
7. مسیر طولانی اتوبوس قاعدتا برای زائرین خسته کننده است، در کنار نمایش فیلم سینمایی فرصت بسیار مناسبی است که فیلم مستندی در معرفی عتبات، اماکن و زیارتگاهها و مقابر علمی و ... پخش شود تا همه با آگاهی بیشتری به منطقه وارد شوند.