سفارش تبلیغ
صبا ویژن


چرا به بهره وری توجه نمی شود؟ - شهر خوبان


درباره نویسنده
چرا به بهره وری توجه نمی شود؟ - شهر خوبان
سید حمید کلانتری
در بهار سال 1335 در همت آباد در 30کیلومتری یزد متولد شدم. حدود سه سالگی از یزد به تهران رفتیم. در آن سالها خیلی ها به دلیل خشک شدن قنات آبادی به تهران و اطراف مهاجرت کردند. دوران ابتدایی در میدان بروجردی زندگی می کردیم.وبعد به خیابان پیروزی و کوکاکولا رفتیم. در فعالیتهای فرهنگی،مذهبی مسجد مسلم ابن عقیل و مسجد حضرت محمد ( ص) که از مساجد فعال تهران و منطقه بودند،تا زمان پیروزی انقلاب اسلامی مشارکت داشتم. بعد از دریافت دیپلم ریاضی در انشکده اقتصاد دانشگاه شهید بهشتی (ملی سابق) پذیرفته شدم. از همان سال اول جزء جمعی بودم که مجموعه فعالیت های مبارزاتی دانشگاه را برنامه ریزی و هدایت می کرد. در سال 56 ازدواج کردم ، حاصل ازدواج 4 فرزند( 2پسر و 2دختر ) می باشد. خدای مهربان را به خاطر داشتن همسرو فرزندانی خوب و همراه همیشه شاکرم. پس از انقلاب یک سال مدیر دبیرستان آذر شدم و از بهار سال 60 به جهاد سازندگی پیوستم. جهاد درسهای بسیار زیادی در امور مختلف به ویژه برنامه ریزی ، مدیریت کار با مردم به ویژه جامعه شریف روستایی نصیبم ساخت. دوسال و نیم معاون ستاد پشتیبانی و مهندسی جنگ و پس از پایان جنگ به عنوان معاون امور اجتماعی وزارت جهاد و بعد معاون ترویج و مشارکت مردمی انتخاب شدم. پس از 4سال ونیم خدمت در این مسئولیت به دلایلی 4سال از جهاد خارج شدم. 2سال به عنوان مشاور وزیر ارشاد و 2سال هم معاون پژوهشی دبیرخانه شوراهای جوانان. با انتخاب آقای خاتمی به عنوان رئیس جمهور در 2 خرداد 76 دوباره به جهاد برگشتم و به عنوان معاون وزیر و رئیس سازمان جنگلها مراتع کشور معین شدم. بعد از 4سال به دعوت دوستان و برادران یزدی و با تصویب دولت به عنوان استاندار یزد منصوب شدم. 4سال و 40 روز هم در این مسئولیت که فضای جدیدی از کار و تلاش در عرصه منطقه ای بود، در خدمت همشهریان خوب و عزیز یزدی فعالیت نمودم و فرصتی فراهم شد تا با نیازها ، استعدادها ، امکانات و محدودیت های توسعه استان از نزدیک آشنا شوم. پس از بازگشت به تهران طی دو سال گذشته به صورت تمام وقت و پاره وقت در دبیرخانه مجمع تشخیص ، به عنوان مسئول کمیته مدیریت و نظام اداری مشغول بوده ام و البته در کنار این موضوع در چند موسسه عام المنفعه و غیردولتی و یکی دو شرکت همکاری نموده ام و حال در خدمت شهرخوبان به عنوان کانونی برای اندیشیدن
تماس با نویسنده


آرشیو وبلاگ
یزد
انتخابات
مناسبت
دیدارها
پیامها
پاییز 1387
تابستان 1387
بهار 1387
زمستان 1386
پاییز 1386
آذر 1387
دی 1387
بهمن 1387
اسفند 1387
فروردین 1388
اردیبهشت 1388
خرداد 1388
تیر 1388
شهریور 1388
مهر 1388
آبان 1388
دی 88
بهمن 88
اسفند 88
فروردین 89
اردیبهشت 89
خرداد 89
تیر 89
مرداد 89
شهریور 89
آذر 89
آبان 89
مهر 89
دی 89
بهمن 89
اسفند 89
اردیبهشت 90
تیر 90
مرداد 90
مهر 90
شهریور 90
آذر 90
آبان 90
دی 90
خرداد 91
مهر 91
آذر 91
آبان 91
دی 91
بهمن 91
فروردین 92
اسفند 91
اردیبهشت 92
خرداد 92
تیر 92
مرداد 92
شهریور 92
مهر 92
آبان 92
بهمن 92
اسفند 92
فروردین 93
تیر 93
مرداد 93
اسفند 93
بهمن 93
فروردین 94
شهریور 94
فروردین 95
بهمن 94
اردیبهشت 95
تیر 95
آبان 95
آذر 95
اردیبهشت 96
تیر 96
آذر 96
دی 96
اسفند 96
شهریور 97
خرداد 97
اردیبهشت 98
تیر 98
شهریور 98
دی 98
بهمن 98
مرداد 99
مهر 99
آذر 99
دی 99
بهمن 99
اردیبهشت 0
تیر 0
خرداد 0
مرداد 0
شهریور 0
بهمن 0
دی 0
خرداد 1
مرداد 1
شهریور 1
خرداد 2
مرداد 2
اسفند 2
شهریور 3


لینک دوستان
یزدنا
یزد فردا
یزدآنلاین
سید محمد خاتمی
توان گستر
رستاق
شهرنیکان
بهارنو
وبلاگ فارسی
لیست وبلاگ ها
قالب وبلاگ
اخبار ایران
اخبار فاوا
تفریحات اینترنتی
تالارهای گفتگو
خرید اینترنتی
طراحی وب

عضویت در خبرنامه
 
لوگوی وبلاگ
چرا به بهره وری توجه نمی شود؟ - شهر خوبان

آمار بازدید
بازدید کل :348616
بازدید امروز : 26
 RSS 

اقتصاد کشور ما متأثر از تحریم های اقتصادی و تحریم های دست ساز داخلی ناشی از نارکارآمدی ها و سوء مدیریت ها با بحرانهای زیادی روبرو است. به غیر از راه کارهای دیپلماسی و سیاسی و تعاملات بین المللی برای مدیریت و رفع آنها که از موضوع بحث این یادداشت خارج است و لازم است صاحبنظران و مقامات ذیربط و ذیصلاح متعهدانه و با لحاظ نمودن منافع ملی و در جهت کاهش فشار بر اقشار متوسط و ضعیف اقتصادی ، به آن بپردازند و چاره جویی نمایند. نیازمند استفاده از روش های کار آمد مدیریتی، علمی و فن آوری برای مهار و مدیریت اصولی این شرایط در داخل می باشد .

آنچه مسلم و بر اهل نظر در حوزه اقتصاد، برنامه ریزی مدیریت، و توسعه پوشیده نیست نقش اساسی و تعیین کننده رشد بهره وری در پایداری اقتصاد ملی است چرا که افزایش تولید ناخالص داخلی (GDP ) به دو عامل اصلی و اساسی ارتباط دارد. یکی افزایش ظرفیت ها و سرمایه گذاریها و دیگری افزایش بهره وری افزایش سرمایه گذاری راهی است که سالیان گذشته عمده اقتصاد برپاشنه آن چرخیده و حتی در بخشی از حوزه ها بی محابا و اسراف گونه سرمایه ها و درآمدهای نفتی و اقتصادی کشور صرف شده است که از اولویت های لازم هم برخوردار نبوده اند حجم زیاد پروژه های عمرانی و تولیدی نیمه تمام، و میزان بالای بدهی دولت به پیمانکاران و بدهی بالای بخش خصوصی به بانک ها و مطالبات بیش از حد بلا وصول سیستم بانکی و... گویای سرمایه گذاریهای غیر اصولی و غیر کارشناسی و نسجیده بوده است اما آنچه  که بیشتر در خور تامل و توجه است اینکه برخلاف توسعه و رشد مبتنی برافزایش سرمایه گذاری ، از استراتژی رشد مبتنی بر بهره‏وری به طور کلی غافل بوده‏ایم، به گونه ای که عملکرد سهم بهره وری در رشد تولید ناخالص که در برنامه چهارم 5/2% پیش بینی شده بود براساس گزارش رسمی سازمان ملی بهره وری رشد منفی 1 داشته است!

و این در شرایطی است که کشوری مثل ترکیه در همسایگی ما 52% رشد ناخالص داخلی اش را از محل بهره وری به دست می آورد و سهم بهره وری ما در رشد GDP حدود 12% یعنی یک چهارم ترکیه است.

نکته مهم و قابل توجه اینکه رشد مبتنی بر بهره وری به مراتب پایدار تر و مستمر تر از رشد مبتنی بر سرمایه گذاری است چرا که اگر رشد اقتصاد و تولید بر بهره وری استوار شود و بهبود فن آوری و رشد دانش و اصلاح روشها و فرایندهای مدیریتی مبنای افزایش تولید قرارگیرند. این افزایش نه تنها در شرایط تحریم و اعمال محدودیت ها، کاهش نمی یابد بلکه می تواند سهم بیشتری را هم عهده دار شود.

دلایل متعددی بر بی توجهی و نپرداختن به رشد بهره وری در کشور وجود داشته است که بعضی ناشی از ضعف های ساختاری است ، بخشی ناشی از ندانم کاری و عدم برخورداری از مهارت و توانایی کافی مدیران و عوامل اجرایی در سطوح مختلف است شرایط تحریم که در هر حال بر ما و بر ملت ما تحمیل شده است می تواند دارای دست آوردهای مثبتی هم باشد اگر درست بیاندیشیم و درست عمل کنیم و از عزم و اراده لازم برخوردار باشیم. پیشنهادی که می توان به مسئولان و سیاستگزاران مدیریت اقتصادی، صنعتی، بازرگانی و خدماتی کشور داد این است که همه بیایند و بهره وری را مبنای بهبود، تحول و رونق قراردهند و بهره وری استراتژی اصلی برون رفت اقتصاد از تحریم باشد، معنای انتخاب این استراتژی به زبان ساده این است که :

1.       منابع را درست شناساییکنیم و تخصیص دهیم یعنی اولویت بندی برنامه ها و اقدامات کاملاً کارشناسانه و با توجه به محدودیت ها و براساس ضرورتهای کشور و بنگاه باشد.

2.       با تفاهم هر چه بیشتر بین مدیران و کارکنان در بخش دولت و بین کارفرمایان و کارگران در بخش صنعت، خدمات و تولید،  از هدر رفت امکانات و فرصت ها به شدت جلوگیری شود، و از هر بودجه و امکانی بهترین استفاده به عمل آید. هزینه ها به صورت اصولی کاهش یابد پرتهای زمانی در مسیر تولید یا ارائه خدمت حذف شوند به کیفیت و مرغوبیت تولید حداکثر توجه شود، اگر همین چند نکته به درستی اتفاق بیافتد قطعاً میتوان گفت استراتژی بهره وری حاکمیت یافته است . 

اما برای اینکه این رویه حاکم و جاری شود گام های مهمی به شرح ذیل باید برداشته شود:

1.       مسئولین کشور به بهره وری باور و اعتقاد داشته باشند و از آگاهی و اطلاعات لازم در این رابطه برخوردار شوند، لذا بدون هیچگونه مسامحه ای لازم است مدیران ارشد، وزراء، استانداران، روسای سازمانها و شرکت های دولتی همه آموزش بهره‏وری ببینند، همچنین همه کارکنان دولت مهارتهای پایه بهره وری را بیاموزند تا هرکس در هر سطحی بداند که چگونه و به چه شیوه ای بهره وری خود و زیر مجموعه اش را باید بهبود بخشد.

2.       مدیران بنگاه ها، شرکت ها و واحدهای تولیدی و خدماتی هم لازم است آموزش بهره وری ببینند و برای کلیه کارکنان و کارگرانشان دوره های آموزشی متناسب با شریط آنان برگزار نمایند. علاوه بر ان با استفاده از مشاوران متعهد و ماهر در حوزه مدیریت و بهره وری نسبت به اصلاح فرایندها و رفع نارسائیهای مدیریتی بنگاه خود اقدام نمایند.

3.       دولت حداقل 1% بودجه سالانه خود را با تخصیص کامل به ایجاد زیر ساخت ها و برنامه های بهبود بهره وری اختصاص دهد تا زیر نظر سازمان مسئول بهره وری و درقالب برنامه های کارآمد و شفاف در جهت ارتقاء بهره وری ملی مورد بهره برداری قرارگیرد.

4.       صدا و سیما حداقل 10% از ظرفیت تولیدی و برنامه های خود را به طور مستقیم و غیر مستقیم به معرفی و  آموزش روش های افزایش بهره وری در رفتار شخصی، خانواده، در واحدهای آموزشی و در عرصه های اقتصادی، کشاورزی، صنعتی، تولیدی و خدماتی اختصاص دهد تا هر ایرانی بیاموزد از چه روشهایی باید استفاده نماید تا بالاترین کارایی و اثربخشی را داشته باشد.

و البته در این حوزه حرفهای زیاد دیگری برای گفتن هست که برای رعایت اجمالی به این مختصر بسنده کردیم.

                                                                                                                                                  



نویسنده : سید حمید کلانتری » ساعت 1:24 عصر روز چهارشنبه 91 اسفند 2