حرکت خوبی به ابتکار جمعی از فرهیختگان اجتماعی در زمینه مقابله با تحریمهای ناروا و ناعادلانه و مغایر با حقوق انسانی و ارزشهای اخلاقی در رسانهها و مطبوعات آغاز شده است تا از حقوق قشرهای ضعیف و محروم جامعه که اولین قربانیان و آسیب پذیران گروههای اجتماعی از آثار تحریم میباشند دفاع شود ولیکن افزایش قیمت تمام شده کالاهای ضروری به ویژه در حوزه دارو و درمان وافزایش بیرویه قیمت داروهای وارداتی هر روز خود را بیشترنمایان میسازد. و البته بالارفتن قیمت مواد غذایی ازجمله در حوزه گوشت، لبنیات، صیفیجات و . . . ناشی از افزایش هزینههای نهادههای کشاورزی و دامی، فشار سختی را به اقشار آسیب پذیر و ضعیف جامعه وارد میسازد.
یکی از راه کارهایی که گروههای اجتماعی برای کاهش تحریم پیش گرفتهاند حضور موثر در شبکه مجازی و رایزنی گسترده با محافل و سازمانهای بین المللی و سازمانهای غیر دولتی ذیربط با طرفدار حقوق بشر میباشدکه قطعاً ضروری و اثر بخش خواهد بود. اما طبیعتاً " نه به تحریم" به این نوع اقدامات محدود نمیشود لازمست به موضوع از زاویه و نگاه دیگر نیز نگریست. این نگاه توجه به درون کشور و اتخاذ راهکارهایی است که موجب رونق اقتصادی، افزایش تولید،کاهش هزینه، ایجاد اشتغال، افزایش درآمد و کاهش قیمتها خواهد شد. وجه اشتراک همه اقدامات داخلی فوق افزایش و توسعه بهرهوری است. در شرایط تحریم و اصولاً در همه شرایط و وضعیت عادی نیز بهرهوری میتواند به عنوان موتور اقتصاد و توسعه کشور ایفای نقش نماید بدیهی است که افزایش بهرهوری امکان استفاده هرچه بهتر و بهینه از امکانات و منابع را فراهم میسازد و موانع پیشروی تولیدکنندگان و فعالان عرصه اقتصاد را برمیدارد. افزایش بهرهوری مدیران و کارکنان را شادابتر، منضبطتر، کارآمدتر و با انگیزهتر میسازد و تعامل بین کلیه عوامل تولید را رونق میبخشد.
از هدر رفتن هر امکان و ظرفیتی جلوگیری میکند، اتلافها را کاهش و کارایی و کیفیت را افزایش میدهد. با توسعه اندیشه و روشهای بهرهوری زمان بهتر مدیریت میشود. استعدادها در جای خود به کار گرفته میشوند. به خلاقیتها و نوآوریها در جهت افزایش تولید و خدمت وکاهش هزینهها نه تنها به خوبی توجه میشود بلکه از ابزارهای تشویقی و ترغیبی برای توسعه مشارکت و تحرک و پویایی عوامل انسانی اعم از مدیران و کارکنان و کارگران در بخش تولید و خدمات بهره گرفته میشود.
" نه به تحریم از نگاه درون یعنی آری به بهرهوری" . با توجه به این که طی سالیان متمادی گذشته به دلیل وابستگی شدید اقتصاد به نفت و غفلت مسئولین از راه کارهای توسعه و پیشرفت پایدار، به رشد بهرهوری حداقل توجه لازم هم نشده است، و سهم بهرهوری ما در مقایسه با کشورهای منطقه متأسفانه بسیار پائین مانده است.
برای این که بهرهوری بتواند نقش موثر خود را در اقتصاد و توسعه ملی وکاهش فشارهای ناشی از تحریم به خوبی ایفا کند. لازم است جناب روحانی و دولت ایشان که درآستانه شکلگیری و شروع فعالیت است به بهرهوری به عنوان اصلیترین رویکرد و راهبرد تحول و بهبود بپردازند و به حول و قوه الهی حرکت و نهضت بهرهوری را با به حرکت درآوردن کلیه عناصر ذینفع در اقتصاد اعم از بخش خصوصی و دولتی در همه عرصههای صنعت،کشاورزی، خدمات ، مسکن، انرژی و . . . آغاز نمایند. لازم است صدا و سیما به عنوان رسانه ملی و فراگیر، توسعه فرهنگ، اندیشه، روش و مهارت بهرهوری را مسئولیت اصلی و جاری خود در کلیه برنامههای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی خود تلقی نماید و به آن بپردازد. کلیه دستگاههای اجرایی و وزراء از طرف آقای رئیس جمهور ملزم شوند که تکالیف برنامه چهارم و پنجم در حوزه بهرهوری را به طور کامل و با استفاده از روشهای اجرایی مناسب و متناسب مورد پیگریی قرار دهند.
"نه به تحربم یعنی آغاز بهرهوری" بهرهوری به حوزه خاصی محدود نمیشود بلکه همه عرصهها را در بر میگیرد از بهرهوری خانواده و مدیریت بهتر هزینه، درآمد و پسانداز در خانوادهها آغاز و تا مدرسه و کارخانه، اداره و بیمارستان، فرودگاه، و دانشگاه، و هتل، و رستوران، تا حمل و نقل و کشاورزی و دامداری و دیگر بخشهای خدماتی و تولید تا مراکز علمی و تحقیقاتی و حتی بهرهوری در بخش قضا و قانونگذاری توسعه مییابد.
در حرکت بهرهوری، هر ایرانی باید به بهرهوری شخصی خود و محیط پیرامونش بپردازد و سعی کند از همه فرصت ها و امکانات استفاده اصولی نماید.
در چنین شرایطی هم اقتصاد مقاومتی و هم جهاد اقتصادی شکل میگیرد هم تولید ملی رونق میگیرد هم نیروی انسانی و سرمایه بهرهور میشوند و هم آثار ناشی از تحریم به طور موثر کنترل میشود و مهمتر از همه اینکه تحریم را از این طریق به فرصتی برای شکوفایی و رونق اقتصادی تبدیل مینمائیم.
سید حمید کلانتری
رئیس انجمن بهرهوری ایران