به نام خدای خالق طبیعت زیبا
توجه به حفظ و احیای منابع طبیعی و محیط زیست با سخنان مهم و اظهار نگرانیهای جدی مقام معظم رهبری در دیدار با مسئولین و دست اندرکاران این بخش وارد مرحله نوینی شد. در چند سال اخیر با کمال تأسف، کشور شاهد بی توجهی های شدید به عرصه منابع طبیعی درقالب های مختلف بوده است .
تبدیل عرصه های جنگلی منابع طبیعی به اراضی کشاورزی ایجاد باغ و ویلا، ساخت وسازدرحریم رودخانه ها، دخالتهای مدیران اجرایی و سیاسی، بی توجهی و ضعف در برخوردهای قانونی وقضایی، نگاه کوتاه مدت و درآمد زای شوراهای محلی ، فرمانداریها و بخشداریها، توسعه و گسترش بی رویه شهرها ، اجرای طرحهای ساخت وساز مسکن ، ایجاد رستورانها و تفریحگاهها درعرصه های بکر طبیعی بدون رعایت ضوابط قانونی . اخذ سندهای غیرمجاز برای عرصه های طبیعی توسط زمینخواران ... احداث چاه های غیرمجاز و برداشت غیرقانونی از سفره ها ، صدور مجوزهای منجر به تخریب از طرف مراکز قدرت همه وهمه اقدامات نادرستی بوده اند که درسالیان دور و نزدیک به ویژه 10سال گذشته برعرصه منابع طبیعی وارد گردیده است . ظاهرا روشها و اقداماتی که تاکنون دستگاههای مسئول در جهت حفاظت اعمال نموده اند، از اثربخشی لازم برخوردارنبوده است
راه چاره چیست ؟ و چه باید کرد ؟ تا دیگر شاهد این همه تخریب وتضعیف و هدر رفت ثروتهای محدود و ارزشمند زیست محیطی که متعلق به نسل فعلی وهمه نسلهای بعدی است نباشیم.
نکاتی را براساس اطلاعات و تجارب محدود خود پیشنهاد مینمایم که امید است مورد توجه قرارگیرند.
1 – قوانین مرتبط با حفظ منابع طبیعی در سطح وسیع به جامعه اطلاع رسانی شود و مجریان متناسب با مسئولیت خود و البته هماهنگ و منسجم قاطعانه با همراهی و حمایت دستگاه قضایی و عوامل انتظامی در اجرای کامل آنها اقدام نمایند.
2 – بین دوسازمان اصلی کشور یعنی سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری و سازمان محیط زیست با تشکیل جلسات مشترک و تنظیم تفاهم نامه ها و دستورالعمل های مشترک هماهنگی های منظم ومستمر به عمل آید. به گونه ای که درچارچوب سیاستی واحد هریک مکمل دیگری محسوب شوند.
3 – حریم روستاها و شهرها و حریم عرصه های منابع طبیعی با نشانه گذاریهای مشخص در نقشه ها و در خور خود عرصه ها کاملاً روشن و تثبیت شود، به گونه ای که همه مردم و دستگاههای اجرایی از آن مطلع شوند و قابل رؤیت باشند و هیچ مقام مسئولی به خود اجازه عبور از حریم را ندهد. اصلاح حریم در موارد خاص و کاملاً ضروری صرفا با تایید شورای عالی محیط زیست و تصویب دولت امکان پذیر باشد.
4 – هرگونه ساخت وساز در خارج از محدوده قانونی شهرها و روستاها علاوه بر تخریب، با مجازاتهای مؤثر متخلفین همراه باشد و هیچ گونه مماشاتی در حوزه های انتظامی و قضایی رخ ندهد.
5 – آنچه که در برنامه سوم و چهارم برای جبران خسارات به منابع طبیعی در اثر اجرای طرح های عمرانی ضروری مثل راه ، راه آهن ، سد و ... با تقویت و جامعیت و اثربخشی بهتر در برنامه ششم پیش بینی و همه دولت و دستگاه های اجرایی خود را ملزم به رعایت آن بدانند.
6 – فرهنگ درخت کاری ، گسترش فضای سبز، حفاظت از منابع طبیعی و جلوگیری از هرگونه تخریب و آلوده سازی محیط زیست با مشارکت مؤثر رسانه ملی ، دانشگاهها ، مدارس ، مطبوعات و فضاهای مجازی به فرهنگ و حساسیت عمومی تبدیل شود.
7 – تقویت مشارکت همه جانبه مردم بویژه جنگل نشینان ، مرتعداران ، شوراهای شهر و روستا ، شهرداریها و نهادهای غیردولتی به عنوان یک مسئولیت فراگیر اجتماعی تبدیل شود. در این رابطه لازم است همه دوستداران و علاقمندان طبیعت و محیط زیست در تشکیل و تأسیس سازمانهای غیردولتی و کارآمد تلاش نمایند و البته دولت و بویژه وزارت کشور نیز حمایت و همراهی لازم برای ثبت و فعالیت فرهنگی ، اجتماعی آنها فراهم سازد.
8 – در نهایت به نظر می رسد سازمانهای مسئول منابع طبیعی و محیط زیست لازم است به صورت همه جانبه از نظر نیروی انسانی ، بودجه و اعتبارات تقویت شوند تا نگهبانی این ثروت عظیم را با اقتدار و توانمندی هر چه بیشتر و اثربخش تر به منصه ظهور برسانند.
امید است با اجرایی نمودن مدبرانه سیاست ها و دیدگاهها و تذکرات مطروحه از طرف رهبر معظم انقلاب در همه سطوح ، شاهد حفاظت و احیاء هرچه شایسته تر عرصه ها باشیم .