سفارش تبلیغ
صبا ویژن


حجاب؛ اجبار یا ترغیب؟ - شهر خوبان


درباره نویسنده
حجاب؛ اجبار یا ترغیب؟ - شهر خوبان
سید حمید کلانتری
در بهار سال 1335 در همت آباد در 30کیلومتری یزد متولد شدم. حدود سه سالگی از یزد به تهران رفتیم. در آن سالها خیلی ها به دلیل خشک شدن قنات آبادی به تهران و اطراف مهاجرت کردند. دوران ابتدایی در میدان بروجردی زندگی می کردیم.وبعد به خیابان پیروزی و کوکاکولا رفتیم. در فعالیتهای فرهنگی،مذهبی مسجد مسلم ابن عقیل و مسجد حضرت محمد ( ص) که از مساجد فعال تهران و منطقه بودند،تا زمان پیروزی انقلاب اسلامی مشارکت داشتم. بعد از دریافت دیپلم ریاضی در انشکده اقتصاد دانشگاه شهید بهشتی (ملی سابق) پذیرفته شدم. از همان سال اول جزء جمعی بودم که مجموعه فعالیت های مبارزاتی دانشگاه را برنامه ریزی و هدایت می کرد. در سال 56 ازدواج کردم ، حاصل ازدواج 4 فرزند( 2پسر و 2دختر ) می باشد. خدای مهربان را به خاطر داشتن همسرو فرزندانی خوب و همراه همیشه شاکرم. پس از انقلاب یک سال مدیر دبیرستان آذر شدم و از بهار سال 60 به جهاد سازندگی پیوستم. جهاد درسهای بسیار زیادی در امور مختلف به ویژه برنامه ریزی ، مدیریت کار با مردم به ویژه جامعه شریف روستایی نصیبم ساخت. دوسال و نیم معاون ستاد پشتیبانی و مهندسی جنگ و پس از پایان جنگ به عنوان معاون امور اجتماعی وزارت جهاد و بعد معاون ترویج و مشارکت مردمی انتخاب شدم. پس از 4سال ونیم خدمت در این مسئولیت به دلایلی 4سال از جهاد خارج شدم. 2سال به عنوان مشاور وزیر ارشاد و 2سال هم معاون پژوهشی دبیرخانه شوراهای جوانان. با انتخاب آقای خاتمی به عنوان رئیس جمهور در 2 خرداد 76 دوباره به جهاد برگشتم و به عنوان معاون وزیر و رئیس سازمان جنگلها مراتع کشور معین شدم. بعد از 4سال به دعوت دوستان و برادران یزدی و با تصویب دولت به عنوان استاندار یزد منصوب شدم. 4سال و 40 روز هم در این مسئولیت که فضای جدیدی از کار و تلاش در عرصه منطقه ای بود، در خدمت همشهریان خوب و عزیز یزدی فعالیت نمودم و فرصتی فراهم شد تا با نیازها ، استعدادها ، امکانات و محدودیت های توسعه استان از نزدیک آشنا شوم. پس از بازگشت به تهران طی دو سال گذشته به صورت تمام وقت و پاره وقت در دبیرخانه مجمع تشخیص ، به عنوان مسئول کمیته مدیریت و نظام اداری مشغول بوده ام و البته در کنار این موضوع در چند موسسه عام المنفعه و غیردولتی و یکی دو شرکت همکاری نموده ام و حال در خدمت شهرخوبان به عنوان کانونی برای اندیشیدن
تماس با نویسنده


آرشیو وبلاگ
یزد
انتخابات
مناسبت
دیدارها
پیامها
پاییز 1387
تابستان 1387
بهار 1387
زمستان 1386
پاییز 1386
آذر 1387
دی 1387
بهمن 1387
اسفند 1387
فروردین 1388
اردیبهشت 1388
خرداد 1388
تیر 1388
شهریور 1388
مهر 1388
آبان 1388
دی 88
بهمن 88
اسفند 88
فروردین 89
اردیبهشت 89
خرداد 89
تیر 89
مرداد 89
شهریور 89
آذر 89
آبان 89
مهر 89
دی 89
بهمن 89
اسفند 89
اردیبهشت 90
تیر 90
مرداد 90
مهر 90
شهریور 90
آذر 90
آبان 90
دی 90
خرداد 91
مهر 91
آذر 91
آبان 91
دی 91
بهمن 91
فروردین 92
اسفند 91
اردیبهشت 92
خرداد 92
تیر 92
مرداد 92
شهریور 92
مهر 92
آبان 92
بهمن 92
اسفند 92
فروردین 93
تیر 93
مرداد 93
اسفند 93
بهمن 93
فروردین 94
شهریور 94
فروردین 95
بهمن 94
اردیبهشت 95
تیر 95
آبان 95
آذر 95
اردیبهشت 96
تیر 96
آذر 96
دی 96
اسفند 96
شهریور 97
خرداد 97
اردیبهشت 98
تیر 98
شهریور 98
دی 98
بهمن 98
مرداد 99
مهر 99
آذر 99
دی 99
بهمن 99
اردیبهشت 0
تیر 0
خرداد 0
مرداد 0
شهریور 0
بهمن 0
دی 0
خرداد 1
مرداد 1
شهریور 1
خرداد 2
مرداد 2
اسفند 2
شهریور 3


لینک دوستان
یزدنا
یزد فردا
یزدآنلاین
سید محمد خاتمی
توان گستر
رستاق
شهرنیکان
بهارنو
وبلاگ فارسی
لیست وبلاگ ها
قالب وبلاگ
اخبار ایران
اخبار فاوا
تفریحات اینترنتی
تالارهای گفتگو
خرید اینترنتی
طراحی وب

عضویت در خبرنامه
 
لوگوی وبلاگ
حجاب؛ اجبار یا ترغیب؟ - شهر خوبان

آمار بازدید
بازدید کل :348120
بازدید امروز : 170
 RSS 

 

این روزها دوباره بحث و گفتگو و اقدامات میدانی و برخورد با زنان و دختران بی‌حجاب با حضور مأموران انتظامی و امنیتی به ویژه در مراکز جمعیتی دیده می‌شود؛ پاره‌ای از اقدامات پلیس با تذکرات شفاهی و همراهی طرف مقابل حل و فصل ظاهری می‌شود، ولی گاهی تذکرات منجر به مشاجره و داد و فریاد و بعد برخورد و دستگیری و پاره‌ای رفتارهای تند، خشن و زننده می‌گردد که نمونه‌هایی از آنها در گزارش‌های مردمی در فضای مجازی پخش و با واکنش‌های گوناگون و نوعاً منفی و زشت در افکار عمومی روبرو می‌شود. تاکنون نقدها و اظهار نظرهای فراوانی در این حوزه به عمل آمده است. جالب‌ترین و مهم‌ترین نظری که اخیراً بازپخش شده، واکنش و اظهار نظر حضرت آیت‌الله جوادی آملی است که هم به عنوان یک مرجع تقلید آگاه و هم یک اسلام شناس برجسته در جامعه امروز ما شهرت دارند و انتظار می‌رود مسئولان کشور به دیدگاه ایشان که برخاسته از یک منطق دینی و استدلال علمی و جامعه‌شناختی است، توجه و در شیوه عمل خود تجدید نظر نمایند.

اما ابتدا نقل نظر ایشان که در سال96 بیان کرده‌اند:

« این آشفته بازار بودن مسئله حجاب و عفاف با فشار و سرنیزه حل نمی‌شود. از راه دیگری فساد را توسعه می‌دهد... بر فرض با فشار روسری را قدری جلو بیاورند، این عفاف و حجاب نیست با بگیر و ببند، ممکن است ظاهر حفظ شود، بگیر و ببند اگر بدتر نکند یقیناً حل نمی‌کند.»

به نظر می‌رسد با توجه به گزاره‌های ذیل اساساً برخوردهای مبتنی بر زور و اجبار و جریمه و حبس و زندان برای گسترش حجاب روشی خطاست که همان طور که ایشان و بسیاری از صاحب نظران و دینداران متعهد بیان داشته‌اند، نه تنها موجب توسعه فرهنگ حجاب و عفاف نمی‌شود، بلکه لطمات زیادی به دین و ایمان مردم و اعتماد مردم به حکومت و موجب افت بیشتر سرمایه اجتماعی و گسترش نفاق و ریاکاری می‌شود.

1-  براساس باورهای دینی ما در پذیرش اصل دین هم اجبار نیست (لا اکراه فی الدین). هر انسان مسلمانی طبق نظر همه مراجع تقلید باید بر اساس مطالعه، تحقیق و بررسی و نه تقلید اصول دین را بپذیرد که بدیهی است حجاب و پوشش هر چند از احکام دینی است، ولی جزء اصول دین نیست.

2-  طبق آیه 159 سوره آل عمران، دلیل توفیق پیامبر خدا (ص) در جذب مردم به دین، رفتار نرم و ملایم ایشان با مردم بوده است و در ادامه می‌فرماید: اگر تندخو و بدخلق بودی، مردم از دور تو پراکنده می‌شدند و به تو نمی‌گرویدند. داستان غیرمسلمانی که هر روز بر سر پیامبر خار و خاشاک می‌ریخت و به ایشان اهانت می‌کرد و رفتار سراسر گذشت ایشان با وی در زمان بیماریش را بارها شنیده‌ایم که همین رفتار موجب گرویدن او به اسلام می‌شود.

3-   ویژگی ممتاز و برجسته انسان که می‌تواند تا اعلا علیین و جانشینی خدا در روی زمین بالا رود، قدرت اختیار و انتخاب اوست. او می‌تواند بین کفر و ایمان؛ بین حق و باطل و بین راه درست از راه نادرست انتخاب کند. در سوره شمس قرآن پس از یازده سوگند می‌فرماید: فالهمها فجورها و تقویها. ما در انسان هر دو استعداد حرکت به سوی زشتی‌ها و تقوای الهی را قرار داده ایم ،پس هر کس نفس خود را پاک ساخت رستگار و هر کس آن را به سوی بدی برد، زیانکار گردید.

یا در آیه 3 سوره انسان می‌فرماید: «انا هدیناه السبیل اما شاکرا و اما کفورا» ما راه درست و حق را به انسان نشان دادیم، خواه شکرگزار و خواه ناسپاس باشد. یا در بخشی از آیه 31 سوره رعد می‌فرماید: اگر خدا می‌خواست، حتماً همه مردم را به راه راست هدایت می‌کرد.»

4-  از آموزه‌های قرآنی چنین برداشت می‌کنیم که خداوند راه و روش دعوت به دین را بر اساس رفتارهای نرم و مبتنی بر حکمت و اندرز قرار داده است، به گونه‌ای که حتی به حضرت موسی و برادرش هارون در آیه  43 و 44 سوره طه می‌فرماید: « به سوی فرعون بروید که او طغیان کرده است و با او به نرمی و ملایمت سخن بگویید شاید متذکر یا خداترس شود»

 و در آیه 21 و 22 سوره غاشیه آمده است: «فذکر انما انت مذکر لست علیهم بمصیطر» پس ای پیامبر مردم را به حقایق یادآوری کن که تو فقط تذکر دهنده‌ای و بر آنها سلطه و سیطره نداری.

در آیه 125 سوره نحل اساس دعوت به راه خدا را چنین بیان می‌کند: «دعوت به راه پروردگارت را با حکمت و اندرز نیکو انجام ده و با آنان به بهترین و نیکوترین شیوه گفتگو کن.»

 

5-  بدون شک بخشی از دلایل گسترش بدحجابی و بی‌حجابی و مهم‌تر از آن، دین گریزی و فاصله گرفتن جوانان از دین و ارزش‌های دینی چون نماز و روزه و.... ناشی از رفتارهای حکومت و حاکمان و کیفیت عملکرد نظام است که در انجام وعده‌ها و برنامه‌هایش در برقراری عدالت، مبارزه با فساد، حل مشکلات اقتصادی، آزادی‌های فردی و اجتماعی، بهبود شرایط فرهنگی و اجتماعی، رفتار مبتنی بر صداقت و انصاف با مردم و.... موفق نبوده است، لذا بدحجابی و  رفتن عده‌ای به سوی کشف حجاب به نوعی به اعتراض سیاسی

 

بخشی از زنان و دختران به روش‌های اداره کشور و حکمرانی و اعلام نارضایتی از این سیاست‌ها و اقدامات بازدارنده و ناکارآمدی‌ها در مدیریت و بهبود شرایط جامعه بدل گشته است.

بدتر از آن، برداشت بخش عمده‌ای از مقابله کنندگان با حجاب این است که مسئولین و حاکمان واقعاً و صادقانه دنبال حجاب به عنوان یک ارزش دینی نیستند، چرا که با نزدیک شدن به انتخابات و راهپیمایی‌های ملی و برنامه‌های مشابه سیاسی، صداوسیما در مصاحبه‌هایش سراغ زنانی بدحجاب با پوشش نامناسب و آرایش‌های غلیظ می‌رود و از آنان به عنوان موافقان نظام مصاحبه می‌گیرد و نظرخواهی می‌کند، همان‌هایی که قبلاً گشت ارشاد به عنوان مجرم با آنها برخورد می‌کرد. مردم از این نوع رفتارهای متناقض بوی نفاق، ریا و فریب استشمام می‌کنند و به این باور می‌رسند که مدعیان حجاب خیلی دغدغه دین و دینداری ندارند و لذا بر مقاومت و مقابله خود اصرار می‌ورزند.

6-  مسئله دیگری که در گسترش اباحه گری؛ دین گریزی و حتی دین ستیزی تاثیرگذار است، گسترش وسیع ارتباطات جهانی و اختلاط فرهنگی و فکری در فضای مجازی در دو سه دهه گذشته و پیدایش سوالات و شبهات فراوان در مسائل اعتقادی و دینی است که متأسفانه حوزه‌های علمیه و بخش‌های فرهنگی، تبلیغی نظام قادر به ابهام زدایی و پاسخگویی به این گونه مسائل نیستند و از طرفی صداوسیما را یک رسانه دولتی و حکومتی می‌دانند که با کمال تاسف علیرغم در اختیار داشتن امکانات وسیع و صرف اعتبارات و بودجه‌های گزاف، نمی‌تواند برنامه‌های جذاب، گیرا، پرمحتوا و از نظر هنری اثربخش متناسب با نیاز جامعه و جوانان تولید و پخش نماید و عمده برنامه‌هایش دچار روزمرگی، تکرار و افت کیفیت و توجیه گر همه مشکلات نظام و دولت شده و پایگاه مردمی خود را تاحد زیادی از دست داده است. هرچند گاهی و به ندرت برنامه‌های مفیدی با نوآوری مثل بعضی برنامه‌های محفل در ماه رمضان و برنامه‌های مشابه دیگر تولید و پخش شده است و می‌شود.

7-   در پایان به نظر می‌رسد برای گسترش فرهنگ حجاب و عفاف به جای رفتارهای آمرانه و خشن و بگیر و ببندهای نادرست و زشت که موجب دین گریزی و دین ستیزی بیشتر و ضدیت مردم با نظام، حتی زدگی جامعه متدین و بعضاً همراه نظام و بسیاری از باورمندان عملی حجاب هم می‌شود؛ لازم است نظام با یک تغییر شیوه اساسی اولاً  به حل مشکلات معیشتی، اقتصادی و اجتماعی مردم و مقابله با ظلم و تبعیض و فساد و تورم بپردازد و ثانیاً در تعامل با جوانان و زنان به روش‌های مبتنی بر احترام، محبت، صداقت و پرهیز از تظاهر و فریب و گفتگوی مبتنی بر استدلال و منطق و مهیا گشتن به پاسخ‌های اصولی و عقلانی به سوالات امروز نسل جوان روی آورد و صداوسیما، روحانیت و نهادهای فرهنگی به روش‌های اثربخش و متناسب با شرایط زمانه در زمینه ترویج دین و ارزش‌های اخلاقی بپردازند.

انشاءالله   8 اردیبهشت 1403



نویسنده : سید حمید کلانتری » ساعت 5:50 عصر روز جمعه 103 شهریور 2