سفارش تبلیغ
صبا ویژن


سیستان و بلوچستان و عهد پزشکیان - شهر خوبان


درباره نویسنده
سیستان و بلوچستان و عهد پزشکیان - شهر خوبان
سید حمید کلانتری
در بهار سال 1335 در همت آباد در 30کیلومتری یزد متولد شدم. حدود سه سالگی از یزد به تهران رفتیم. در آن سالها خیلی ها به دلیل خشک شدن قنات آبادی به تهران و اطراف مهاجرت کردند. دوران ابتدایی در میدان بروجردی زندگی می کردیم.وبعد به خیابان پیروزی و کوکاکولا رفتیم. در فعالیتهای فرهنگی،مذهبی مسجد مسلم ابن عقیل و مسجد حضرت محمد ( ص) که از مساجد فعال تهران و منطقه بودند،تا زمان پیروزی انقلاب اسلامی مشارکت داشتم. بعد از دریافت دیپلم ریاضی در انشکده اقتصاد دانشگاه شهید بهشتی (ملی سابق) پذیرفته شدم. از همان سال اول جزء جمعی بودم که مجموعه فعالیت های مبارزاتی دانشگاه را برنامه ریزی و هدایت می کرد. در سال 56 ازدواج کردم ، حاصل ازدواج 4 فرزند( 2پسر و 2دختر ) می باشد. خدای مهربان را به خاطر داشتن همسرو فرزندانی خوب و همراه همیشه شاکرم. پس از انقلاب یک سال مدیر دبیرستان آذر شدم و از بهار سال 60 به جهاد سازندگی پیوستم. جهاد درسهای بسیار زیادی در امور مختلف به ویژه برنامه ریزی ، مدیریت کار با مردم به ویژه جامعه شریف روستایی نصیبم ساخت. دوسال و نیم معاون ستاد پشتیبانی و مهندسی جنگ و پس از پایان جنگ به عنوان معاون امور اجتماعی وزارت جهاد و بعد معاون ترویج و مشارکت مردمی انتخاب شدم. پس از 4سال ونیم خدمت در این مسئولیت به دلایلی 4سال از جهاد خارج شدم. 2سال به عنوان مشاور وزیر ارشاد و 2سال هم معاون پژوهشی دبیرخانه شوراهای جوانان. با انتخاب آقای خاتمی به عنوان رئیس جمهور در 2 خرداد 76 دوباره به جهاد برگشتم و به عنوان معاون وزیر و رئیس سازمان جنگلها مراتع کشور معین شدم. بعد از 4سال به دعوت دوستان و برادران یزدی و با تصویب دولت به عنوان استاندار یزد منصوب شدم. 4سال و 40 روز هم در این مسئولیت که فضای جدیدی از کار و تلاش در عرصه منطقه ای بود، در خدمت همشهریان خوب و عزیز یزدی فعالیت نمودم و فرصتی فراهم شد تا با نیازها ، استعدادها ، امکانات و محدودیت های توسعه استان از نزدیک آشنا شوم. پس از بازگشت به تهران طی دو سال گذشته به صورت تمام وقت و پاره وقت در دبیرخانه مجمع تشخیص ، به عنوان مسئول کمیته مدیریت و نظام اداری مشغول بوده ام و البته در کنار این موضوع در چند موسسه عام المنفعه و غیردولتی و یکی دو شرکت همکاری نموده ام و حال در خدمت شهرخوبان به عنوان کانونی برای اندیشیدن
تماس با نویسنده


آرشیو وبلاگ
یزد
انتخابات
مناسبت
دیدارها
پیامها
پاییز 1387
تابستان 1387
بهار 1387
زمستان 1386
پاییز 1386
آذر 1387
دی 1387
بهمن 1387
اسفند 1387
فروردین 1388
اردیبهشت 1388
خرداد 1388
تیر 1388
شهریور 1388
مهر 1388
آبان 1388
دی 88
بهمن 88
اسفند 88
فروردین 89
اردیبهشت 89
خرداد 89
تیر 89
مرداد 89
شهریور 89
آذر 89
آبان 89
مهر 89
دی 89
بهمن 89
اسفند 89
اردیبهشت 90
تیر 90
مرداد 90
مهر 90
شهریور 90
آذر 90
آبان 90
دی 90
خرداد 91
مهر 91
آذر 91
آبان 91
دی 91
بهمن 91
فروردین 92
اسفند 91
اردیبهشت 92
خرداد 92
تیر 92
مرداد 92
شهریور 92
مهر 92
آبان 92
بهمن 92
اسفند 92
فروردین 93
تیر 93
مرداد 93
اسفند 93
بهمن 93
فروردین 94
شهریور 94
فروردین 95
بهمن 94
اردیبهشت 95
تیر 95
آبان 95
آذر 95
اردیبهشت 96
تیر 96
آذر 96
دی 96
اسفند 96
شهریور 97
خرداد 97
اردیبهشت 98
تیر 98
شهریور 98
دی 98
بهمن 98
مرداد 99
مهر 99
آذر 99
دی 99
بهمن 99
اردیبهشت 0
تیر 0
خرداد 0
مرداد 0
شهریور 0
بهمن 0
دی 0
خرداد 1
مرداد 1
شهریور 1
خرداد 2
مرداد 2
اسفند 2
شهریور 3


لینک دوستان
یزدنا
یزد فردا
یزدآنلاین
سید محمد خاتمی
توان گستر
رستاق
شهرنیکان
بهارنو
وبلاگ فارسی
لیست وبلاگ ها
قالب وبلاگ
اخبار ایران
اخبار فاوا
تفریحات اینترنتی
تالارهای گفتگو
خرید اینترنتی
طراحی وب

عضویت در خبرنامه
 
لوگوی وبلاگ
سیستان و بلوچستان و عهد پزشکیان - شهر خوبان

آمار بازدید
بازدید کل :347971
بازدید امروز : 21
 RSS 

سیستان و بلوچستان  و  عهد پزشکیان

 

با توجه به موقعیت جغرافیایی سیستان‌وبلوچستان و دسترسی آن به آب‏‏‌های آزاد، مهم‌ترین مزیت آن را می‏‏‌توان در حوزه بازرگانی و ترانزیت برشمرد. درآمد ترانزیتی می‌تواند پشتوانه صنعتی‌سازی و ایجاد اشتغال در این استان هم قرار گیرد. در این استان حدود پنج‌گمرک شامل زاهدان، میرجاوه، میلک، چابهار و پیشین و هفت‌بازارچه مرزی وجود دارد. سیستان‌وبلوچستان با داشتن بیش ‏‏‌از 11‌درصد مساحت کل کشور و قرار گرفتن در جنوب شرقی‌ترین نقطه ایران از مهم‌ترین مناطق کشور است و در دولت چهاردهم باید توجه ویژه‌ای به فقرزدایی، توسعه اقتصادی و بهبود معیشت مردم این منطقه صورت گیرد.

 یکی از وعده‌‌‌های مکرر دکتر پزشکیان، بسط عدالت و کاهش تبعیض‌‌‌ها و شکاف‌‌‌های اجتماعی‌اقتصادی بود و از جمله دیدگاهایش که چند بار هم بیان و بر آن تاکید شد، توجه به اقوام و مذاهب و زدودن غفلت‌‌‌ها و کاستی‌‌‌ها نسبت به آنها بوده است. سیستان‌وبلوچستان بدون شک به‌رغم همه اقداماتی که برای عمران و آبادانی آن شده، متاسفانه دچار بی‌‌‌توجهی‌‌‌ها، غفلت‌‌‌ها و ناروایی‌های زیاد نیز بوده است.

 

 پایین‌بودن شاخص‌‌‌های توسعه فرهنگی- اجتماعی، عمرانی و اقتصادی استان مبتنی بر آمار و مستندات مراجع رسمی، همچون مرکز آمار ایران بهترین گواه بر این بی‌‌‌عدالتی‌‌‌ها و کوتاهی‌‌‌هاست. البته بخشی از دلایل توسعه‌نایافتگی استان به شرایط خاص استان نیز برمی‌‌‌گردد. از جمله می‌‌‌توان به شرایط اقلیمی، خشکسالی، کمبود بارندگی و پراکنش نامناسب زمانی و مکانی بارش‌های موسمی و سیل‌آسا، پهناوری استان با فاصله جنوب تا شمال بیش از 900کیلومتر ‌‌‌و دوری از مرکز اشاره کرد و در کنار آنها، شرایط مرزی، ناامنی در پاره‌‌‌ای از مواقع و مناطق استان، پایین بودن فرهنگ کار، پس‌‌‌انداز و سرمایه‌گذاری در استان، بی‌‌‌ثباتی در مدیریت‌‌‌ها، کوتاه بودن دوره مدیریت مدیران و غیر‌بومی بودن آنان، مزید بر علت شده است. با توجه به آشنایی نسبی اینجانب با مسائل استان ناشی از سفر و مراودات متعدد با چهار استاندار اخیر استان و جلسات با مدیران کل ستادی استان، فرمانداران و بخشداران، شوراها، دهیاران، مردم و بخش خصوصی در هفت‌سال گذشته و پیگیری پاره‌‌‌ای از مسائل توسعه استان در بنیاد همدلان آینده‌‌‌نگر سیستان‌وبلوچستان (هاسب) به‌عنوان عضو هیات‌مدیره، به نظر می‌رسد برای برون‌رفت استان از مسیر محرومیت و توسعه‌نایافتگی و ارتقای جایگاه استان از نظر شاخص‌های توسعه، از جمله نرخ سرمایه‌گذاری، کیفیت اشتغال، تامین زیرساخت‌‌‌های توسعه، مدیریت آب و خاک، صنعتی‌‌‌شدن، بهره‌‌‌برداری از ظرفیت مرزهای آبی و خشکی، با نگاه عدالت‌گرایانه دکتر پزشکیان، لازم است بازنگری اساسی و اصولی در برنامه‌ و اقدامات توسعه استان رخ دهد. در این راستا موارد ذیل نیاز به تامل و توجه بیشتری دارند.

 

1. مبنای برنامه‌‌‌ریزی برای توسعه، بهره‌‌‌گیری از مطالعات و برنامه آمایش سرزمینی استان و استفاده از سند توسعه مکران و سیاست‌‌‌های کلی و سند توسعه اقتصاد دریامحور و مطالعات مرتبط دیگر باشد.

 

 

 

2. بدیهی است در برنامه توسعه یک محور اصلی جلب مشارکت مردم محلی در مناطق شهری و روستایی و در بخش‌‌‌های مختلف اقتصادی است. در این راستا یک ملاحظه مهم، ضرورت رشد فرهنگ کار و تولید و تغییر نگرش مردم از نگاه‌‌‌های روزمره و مصرفی به نگاه بلندمدت، پس‌‌‌انداز و سرمایه‌گذاری است. در این زمینه مشارکت صاحب‌نظران توسعه، جامعه‌شناسی، فرهنگ و اقتصاد و همچنین همکاری علمای سنی و شیعه و نهادهای فرهنگی و صداوسیما ضروری است و البته این امر به برنامه میان‌مدت و بلندمدت نیاز دارد.

 

3. توسعه سرمایه‌گذاری در استان از دیگر اقدامات ضروری است. سرمایه‌گذاری قاعدتا باید مبتنی بر مزیت‌‌‌های نسبی و برخوردار از توجیه اقتصادی برای سرمایه‌گذاران بخش خصوصی باشد. بخش خصوصی به‌منظور هر سرمایه‌گذاری با محاسبه و مقایسه اقتصادی شرایط برای بازگشت مناسب سرمایه و سودآوری آن را به‌دقت بررسی می‌کند. با توجه به شرایط استان برای توجیه‌‌‌پذیر کردن حضور بخش خصوصی لازم است که دولت، اولا زیرساخت‌‌‌های توسعه را، به‌ویژه در حوزه خدمات زیربنایی، حمل‌ونقل و لجستیک، مورد حمایت و پشتیبانی قرار دهد؛ ثانیا برای سرمایه‌گذاری در استان معافیت‌ها و تسهیلات اثربخشی را با اصلاح قوانین و مقررات پیش‌بینی کند؛ ثالثا از ظرفیت و امکانات شرکت‌های دولتی یا شبه‌دولتی و هلدینگ‌‌‌های اقتصادی نهادهای عمومی از جمله بنیاد مستضعفان و ستاد اجرایی فرمان امام بهره‌‌‌گیری لازم به عمل آورد.

 

4. با توجه به ترکیب جمعیت استان که حدود نیمی از آنان روستایی یا در بخش کشاورزی و صنایع مشغول کار و فعالیت هستند، لازم است با استفاده از همه ظرفیت‌‌‌ها و امکانات در اختیار، نسبت به توانمندسازی زنان و جوانان روستایی در جهت ایجاد اشتغال مفید و مولد با شکل‌‌‌گیری واحدهای سرمایه‌گذاری و تولیدی خرد و پایدار، همراه با ایجاد زنجیره تامین و ارزش مناسب اقدام شود.

 

در این راستا نقش نهادهایی همچون بنیاد برکت، بنیاد علوی، کمیته امداد امام، بهزیستی، صندوق کارآفرینی امید، بانک قرض‌‌‌الحسنه رسالت، بانک کشاورزی، جهاد کشاورزی و البته موسسات خیریه و غیردولتی که در زمینه توانمندسازی فعالیت دارند، از اهمیت بسزایی برخوردار است. با ایجاد هماهنگی و هم‌افزایی بین همه نهادها و برقراری نشست‌‌‌های آموزشی و توان‌افزایی و تقویت منابع و امکانات آنان در این استان می‌‌‌توان تحرک، پویایی، تلاش و کار جمعی و اثربخش را برای توسعه مناطق روستایی دامن زد. ضروری است ستادی به مسوولیت استانداری و مشارکت توأم با اختیار نهادهای فوق برای ایجاد هماهنگی و همکاری جمعی در استان تشکیل شود تا پیگیری و برنامه‌‌‌ریزی لازم را انجام دهد.

 

5. با توجه به شرایط اقلیمی استان، خشکسالی‌‌‌های متعدد از طرفی و وجود بارش‌های سیل‌آسای موسمی در اواخر یا اوایل سال در چند سال گذشته در مناطق جنوبی استان که به تخریب‌‌‌های زیاد و رفتن میلیاردها مترمکعب آب‌شیرین به دریا و فرسایش شدید خاک و از بین رفتن قنات‌ها و مزارع کشاورزی و حتی رانش و فرونشست زمین در بسیاری از حوزه‌‌‌ها منجر  شده است، ضرورت پرداختن اساسی و همه‌جانبه به طرح‌های آبخیزداری با حمایت موثر دولت و مشارکت مردم و بخش خصوصی با مطالعه و اجرای این طرح‌ها بیش از پیش هویدا شده است.

 

بدون هیچ تردیدی توجه به آبخیزداری در استان، به‌ویژه در مناطق جنوبی جزو ‌‌اقدامات اساسی و اولویت‌دار توسعه استان است که سرمایه‌گذاری در این عرصه، هم موجب حفظ منابع آب و خاک و هم تقویت سفره‌‌‌های زیرزمینی، افزایش آبدهی چاه‌‌‌ها و قنوات و البته جلوگیری از سیل و تبعات آن خواهد شد. چه‌بسا سرمایه‌گذاری با تامین منابع از صندوق توسعه ملی نیز در این زمینه دارای ضرورت و توجیه لازم باشد.

 

6. استفاده از ظرفیت‌های فراوان منطق مکران: بدون تردید بندر چابهار یکی از ‌‌مناطق استراتژیک مرزی، حیاتی، اقتصادی و لجستیک کشور و مجموعه سواحل مکران نیز دارای ظرفیت‌‌‌های بسیار ارزنده برای سرمایه‌گذاری است. وجود منطقه آزاد چابهار و بندر بزرگ شهید بهشتی یک امکان بالفعل برای سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی است. یکی از سیاست‌‌‌های مورد تاکید مکرر مقام معظم رهبری، استفاده از ظرفیت‌‌‌های این منطقه و همین‌طور اقتصاد دریامحور در این منطقه است.

 

توسعه فعالیت‌‌‌ها و طرح‌های شیلاتی با انواع پروژه‌‌‌های پرورش میگو، پرورش ماهی در قفس و صید در آب‌های فراسرزمینی، همچنین استقرار صنایع بزرگ آب‌‌‌بر، مثل صنایع فولاد و پتروشیمی، ایجاد کشت و صنعت‌‌‌های بزرگ با هدف تولید محصولات گرمسیری به‌ویژه در زمینه موز، آناناس، پاپایا و خرماهای گران‌قیمت از دیگر فرصت‌‌‌هایی است که می‌‌‌تواند موجب رونق این بخش از جغرافیای استان و کشور شود. در کنار این فعالیت‌‌‌ها، نوار ساحلی مکران یکی از مناطق دریایی و ساحلی زیبا و جذاب‌‌‌ برای توسعه گردشگری و ورزش‌های دریایی است که نیازمند جذب سرمایه‌گذاران علاقه‌مند در این حوزه است.  مهم‌تر از همه، بندر چابهار می‌‌‌تواند نقطه اتصال ترابری و توسعه صنعت حمل‌ونقل و تبادل کالایی آسیا با آسیای میانه و اروپا باشد که متاسفانه به دلیل طولانی شدن زمان تکمیل خط ریلی چابهار تا سرخس در بخشی از مقاطع هنوز امکان بهره‌‌‌برداری از این ظرفیت ثروت‌‌‌‌ساز و اشتغال‌آفرین فراهم نشده است. انتظار می‌رود دولت دکتر پزشکیان، شرایط حضور سرمایه‌گذاران خارجی و داخلی، به‌ویژه ایرانیان و بلوچ‌‌‌های مقیم خارج از کشور را با قاطعیت و جامعیت فراهم کند.

 

7. اما چند نکته اصلی مهم دیگر که لازم است به آنها نیز در جهت توسعه استان توجه لازم شود، یکی حل معضل سوخت‌‌‌بران و قاچاق گسترده سوخت در مرزهای استان است که حجم زیادی از نیروی انسانی جوان و فعال را به خود مشغول ساخته و تاثیر منفی زیادی بر فرهنگ کار و تولید سازنده داشته است. دوم وجود پاره‌‌‌ای از ناامنی‌‌‌هاست که بخشی از آن متاثر از اختلافات قومی و مذهبی نادرست است. یک‌بار برای همیشه باید فضای همدلی و وحدت پایدار و به دور از هرگونه کینه و اختلافی بر مجموعه استان سایه بیفکند و زمینه رشد سرمایه اجتماعی، تعامل و همکاری را فراهم کند.

 

8. موضوع مهمی که می‌‌‌تواند بحث مدیریت در این استان بزرگ و پهناور و پر از مشکل و همین‌طور سرشار از استعداد و ظرفیت کاری را بهبود بخشد، تصویب جایگاه مدیریت استان به‌عنوان استان ویژه به مفهوم واقعی کلمه است، به گونه‌‌‌ای که استاندار و مدیران استانی بتوانند بسیاری از مسائل اداری و اجرایی و طرح‌ها و برنامه‌‌‌های توسعه را در درون استان حل و فصل کنند. تاکنون چند بار اختیارات ویژه از طریق رئیس‌جمهور به استاندار تفویض شده است، ولی به نظر می‌‌‌رسد، هنوز شرایط عینی و عملی اجرایی شدن این اختیارات فراهم نشده است. استاندار و مدیران استان به ویژه لازم است به‌جز سیاستگذاری‌‌‌های کلان بخشی یا امنیتی، بخش قالب اختیارات اجرایی را در زمینه امور اداری، عزل و نصب‌ها، بررسی و تصویب طرح‌ها، اعتبارات و جابه‌جایی آنها، امور مالی و بودجه‌‌‌ای، مراودات اقتصادی با کشورهای همسایه داشته باشند. البته قاعدتا مدیر ارشد و مدیران استان نیز باید توانمندی و قابلیت استفاده موثر از این اختیارات را داشته باشند.

 

در پایان امید است آقای پزشکیان در راستای تحقق وعده‌‌‌هایش در بسط عدالت و با نگاه و سیاست‌هایی جدید بتواند تحولی همه‌جانبه در توسعه استان سیستان و بلوچستان بیافریند.



نویسنده : سید حمید کلانتری » ساعت 5:58 عصر روز جمعه 103 شهریور 2