آیا مراسم نشست گفتگوی ادیان که به همت مرکز گفتگوی تمدنها و میزبانی آقای خاتمی فرصتی ازامروز در تهران برگزار می شود مورد بی توجهی و بی مهری قرار خواهدگرفت؟
از آنجا که طی چند سال گذشته بی مهریهای فراوان علیرغم شعار مهرورزی و عدالت نسبت به گروههای رقیب با نگاههای تنگ نظرانه سیاسی و جناحی از سوی دولتمردان و مسئولین امر مشاهده نموده ایم. پیش بینی می شود که در رابطه با اقدام ارزشمند و ابتکاری مرکز گفتگوی تمدنها که مسئولیت آن در ایران بر عهده آقای خاتمی است و اصولا این اندیشه با نظر ایشان به عنوان یک مصوبه جامع در سازمان ملل پذیرفته شد در برگزاری یک نشست تخصصی مورد غفلت و بی توجهی قرار گیرد و رسانه های خارجی بیش از داخلی به آن بپردازند که در اینصورت موجب سرافکندگی نظام خواهد بود، در اینرابطه به چند نکته و خاطره اشاره می نمایم:
1. ما باید بتوانیم مسائل جناحی و حزبی را از توجه به منافع ملی تکفیک کنیم گروههای سیاسی گاهی رقیب هم هستند (در انتخابات) و در بقیه ایام و بویژه در صحنه بین الملل باید رفیق هم باشندو از تامین مصالح و منافع نظام دریغ نورزند.
2. از یک منبع موثق نزدیک به خاتمی شنیدم که در اولین سفری که ایشان پس از روی کار آمدن دولت نهم به امریکا سفر کرده بود در یکی از نشستهایی که با دانشگاهیان و نخبگان داشته اند یکی از حضار انتقادهای شدید و نوعا درستی به آقای احمدی نژاد طرح کرده بود و همه فکر می کردند، در جواب ،آقای خاتمی نیز در تایید بر آن مطالب ، انتقاداتی را بیافزاید . ولی جمع مشاهده می کنند که ایشان با کمال بزگواری از دولت و منافع ملی دفاع می کند و شخصیت خود را در حد یک اپوزوسیون دولت پائین نمی آورد.
3. به خاطر داریم که بارها مقام رهبری از ویژگیهای تدین و تشرع و شخصیت آقای خاتمی در مجامع عمومی تمجید نموده اند. آنچه در رفتار و منش عمل آقای خاتمی نیز طی چند سال گذشته پس از جدایی از قدرت مشاهده شده است نیز توجه به تلاش در جهت دفاع از نظام به عنوان یک دغدغه همیشگی بوده است و لذا تعامل خود را در ملاقاتهای ماهانهو بحث و گفتگو با مقام معظم رهیری حفظ نموده است.
4. به خاطر دارم آقای ضرغامی رئیس سازمان صدا و سیما در آخرین روزهای ریاست جمهوری مراسم تجلیل و تقدیر ویژه و مبسوطی برای آقای خاتمی و قدردانی از خدمات ایشان در صدا و سیما ترتیب داده بودند که در جای خود قابل تقدیر بود. آقای ضرغامی در آن مراسم اشاره نمود که آقای خاتمی نه تنها برای کشورما بلکه در سطح جهانی یک سرمایه ارزشمند فرهنگی و علمی محسوب می شوند و ما باید قدرشان را بدانیم.
5. شاخص و سیاست محوری در دیپلماسی ابلاغ شده رهبری انقلاب رعایت سه اصل حکمت ، عزت و مصلحت بوده است، لذا هر اقدامی که موید و همراستا با این خط مشی باشد مستقل به اینکه دولتی یا غیر دولتی باشد، مستقل از اینکه توسط این جناح یا آن جناح برگزار می شود و باید به عنوان یک اقدام مبارک مورد تایید و حمایت دست اندرکاران امور قرار گیرد و به عنوان یک ظرفیت مثبت مورد بهره برداری قرار گیرد.
6. حال جمعی از شخصیت های سیاسی و برجسته خارجی و بین المللی که چند تن از آنان سابقه ریاست دولت و کشور خود را بر عهده داشته اند یا دبیر کل سازمان ملل بوده اند ،این ایام بود میزبانی خاتمی برای شرکت در یک نشست علمی فرهنگی در حوزه ادیان در تهران گرد آمده اند. همه انظار در انتظارند که با این رویداد چگونه برخورد می شود، در مقدمات امر که خیلی رضایتبخش نبوده است. انتظار میرود در ادامه چنین نباشد. این روزها می گذرد ولی نحوه برخورد ها در حافظه تاریخی ملت ایران و جهان میماند. بیائیم آنگونه که در شان و شایسته نظام است و مستقل از جناح گرایی و گرایش سیاسی دولت ، به این مهم توجه نماییم . از مقامات روابط خارجی تا صدا و سیما تا سایر دستگاه شئونات این نشست و میهمانان آنرا رعایت نمایند. وقتی که صدا و سیما در برنامه های خود ساده ترین اتفاقات و نشست های داخلی و محلی را که مورد نظرش هست مفصل و موثر منعکس می سازد نباید از انعکاس شایسته و بزرگمنشانه این رویداد فرهنگی و بین المللی غفلت نماید و مدیریت محترم صدا و سیما سخن آنروز خود را فراموش ننمایدو سعی نماید در رفتار مدیریتی خود فراجناحی عمل نماید و رسانه را به سمت و سوی توجه به منافع ملی سوق دهد.
سید حمید کلانتری
استاندار اسبق یزد
21/7/87