در دنیا بعد از دو یا سه صنعت بزرگ ، گردشگری بیشترین منبع در آمد در دنیا است. احتمالا بعد از اسلحه، اتومبیل و نفت دنیا از این طریق هم اشتغال ایجاد می کند . کشوری مثل فرانسه که 60 میلییون درامد دارد حدود 70 میلییون توریست می پذیرد. توریستهای اروپایی متوسط اقامتشان کمتر است و امریکایی ها بیشتر . درامد جهانگردی آنها با ما بسیار متفاوت است –تا مرز 40 میلیارد دلار-
که دو برابر درآمد نفت ماست.......
به نام خداوند دوستدار زیباییها
به بهانه برگزاری همایش گردشگری ، بخشهایی از مطالبی که در نیمه مرداد ماه 83 در یک سخنرانی در استانداری ارائه نمودم ، تقدیم می نمایم.
موضوع گردشگری هنوز برای بعضی اقشار جامعه روشن نشده است و باید بیش از این فرهنگ سازی شود. آیا گردشگری اصولا لازم است یا نه؟ آیا ما باید از این امکان استفاده کنیم یا نه؟
در دنیا بعد از دو یا سه صنعت بزرگ ، گردشگری بیشترین منبع در آمد در دنیا است. احتمالا بعد از اسلحه، اتومبیل و نفت دنیا از این طریق هم اشتغال ایجاد می کند . کشوری مثل فرانسه که 60 میلییون درامد دارد حدود 70 میلییون توریست می پذیرد. توریستهای اروپایی متوسط اقامتشان کمتر است و امریکایی ها بیشتر . درامد جهانگردی آنها با ما بسیار متفاوت است –تا مرز 40 میلیارد دلار- که دو برابر درآمد نفت ماست
در بعد فرهنگی اجتماعی هم صنعت گردشگری مورد توجه فراوان قرار گرفته است زیرا توریست می تواند تعامل مثبت داشته باشد و اگر بعضی ملاحظات را نداشته باشیم آثار منفی هم خواهد داشت. ولی اگر با برنامه ریزی باشد آثار مثبت آن خیلی بیشتر از آثار منفی آن خواهد بود.
هیچ کشوری با کشیدن حصار به دور خودش نمی تواند رشد کند و بایستی در تعامل با دنیا خودش را رشد دهد. ما اگر اعتقاد داریم فرهنگ اسلامی باید توسعه پیدا کند باید فرصتی فراهم کنیم تا دیگران بیایند و فرهنگ و تاریخ و تمدن اسلامی را ببینند . کشور ما از لحاظ منابع تاریخی ، فرهنگی جزء ده کشور اول دنیا است . یعنی سرمایه های جذب توریست از بعد توریسم فرهنگی در کشور ما زیاد و متنوع است.
بخش قابل ملاحظه ای از توریست ها ، توریسم فرهنگی هستند . یعنی کسانی که دنبال دیدن آثار تاریخی ، فرهنگی ، هنری ،علمی ، تمدنی ، فرهنگ ملل و آداب و رسوم ملتها هستند .
بعضی از آنها به عنوان اکو توریسم دنبال جاذبه های طبیعی هستند . در اروپا بیابان وجود ندارد ، برای آنها دیدن این صحنه ها جالب است ، یا جنگلهای آمازون که برای توریست های زیست محیطی جالب است. همینطور توریست شکارگاهی که دنبال مناطقی برای شکار هستند. در هر حال با تاکیاتی که در اسلام ، در اصل سفر و گسترش سفر داریم ، اعتقاد ما این است که با ارتباط ، گفتگو و تعامل فرهنگی می توانیم ، بر فرهنگ کشور های دیگر اثر بگذاریم چراکه فرهنگ اسلام ، فرهنگی غنی است.
قطعا یکی از ملاحظات گردشگران فرهنگی این است که در هر کشوری آداب و رسوم ، قوانین و مقررات آن کشور را رعایت کنند. بر خلاف تصور ما که فکر می کنیم برای یک زن خارجی که به ایران می آید ، پوشش حجاب دشوار است ، بعضی از خود آنها گفته اند که همین هم برای آنها یک جاذبه است که آداب و رسوم مارا رعایت کنند .
بنابرین باید توجه داشته باشم که توسعه توریسم می تواند برای توسعه فرهنگی ، اجتماعی ، اقتصادی و حتی سیاسی کشورمان موثر باشد. یعنی اگر افکار عمومی ملیتهای دنیا نسبت به ایران مثبت باشد ، این همه جو سازی که بر علیه ایران در زمینه حقوق بشر و مسائل دیگر می شود از بین خواهد رفت.