سفارش تبلیغ
صبا ویژن


چهار گام برای توسعه بهرهوری - شهر خوبان


درباره نویسنده
چهار گام برای توسعه بهرهوری - شهر خوبان
سید حمید کلانتری
در بهار سال 1335 در همت آباد در 30کیلومتری یزد متولد شدم. حدود سه سالگی از یزد به تهران رفتیم. در آن سالها خیلی ها به دلیل خشک شدن قنات آبادی به تهران و اطراف مهاجرت کردند. دوران ابتدایی در میدان بروجردی زندگی می کردیم.وبعد به خیابان پیروزی و کوکاکولا رفتیم. در فعالیتهای فرهنگی،مذهبی مسجد مسلم ابن عقیل و مسجد حضرت محمد ( ص) که از مساجد فعال تهران و منطقه بودند،تا زمان پیروزی انقلاب اسلامی مشارکت داشتم. بعد از دریافت دیپلم ریاضی در انشکده اقتصاد دانشگاه شهید بهشتی (ملی سابق) پذیرفته شدم. از همان سال اول جزء جمعی بودم که مجموعه فعالیت های مبارزاتی دانشگاه را برنامه ریزی و هدایت می کرد. در سال 56 ازدواج کردم ، حاصل ازدواج 4 فرزند( 2پسر و 2دختر ) می باشد. خدای مهربان را به خاطر داشتن همسرو فرزندانی خوب و همراه همیشه شاکرم. پس از انقلاب یک سال مدیر دبیرستان آذر شدم و از بهار سال 60 به جهاد سازندگی پیوستم. جهاد درسهای بسیار زیادی در امور مختلف به ویژه برنامه ریزی ، مدیریت کار با مردم به ویژه جامعه شریف روستایی نصیبم ساخت. دوسال و نیم معاون ستاد پشتیبانی و مهندسی جنگ و پس از پایان جنگ به عنوان معاون امور اجتماعی وزارت جهاد و بعد معاون ترویج و مشارکت مردمی انتخاب شدم. پس از 4سال ونیم خدمت در این مسئولیت به دلایلی 4سال از جهاد خارج شدم. 2سال به عنوان مشاور وزیر ارشاد و 2سال هم معاون پژوهشی دبیرخانه شوراهای جوانان. با انتخاب آقای خاتمی به عنوان رئیس جمهور در 2 خرداد 76 دوباره به جهاد برگشتم و به عنوان معاون وزیر و رئیس سازمان جنگلها مراتع کشور معین شدم. بعد از 4سال به دعوت دوستان و برادران یزدی و با تصویب دولت به عنوان استاندار یزد منصوب شدم. 4سال و 40 روز هم در این مسئولیت که فضای جدیدی از کار و تلاش در عرصه منطقه ای بود، در خدمت همشهریان خوب و عزیز یزدی فعالیت نمودم و فرصتی فراهم شد تا با نیازها ، استعدادها ، امکانات و محدودیت های توسعه استان از نزدیک آشنا شوم. پس از بازگشت به تهران طی دو سال گذشته به صورت تمام وقت و پاره وقت در دبیرخانه مجمع تشخیص ، به عنوان مسئول کمیته مدیریت و نظام اداری مشغول بوده ام و البته در کنار این موضوع در چند موسسه عام المنفعه و غیردولتی و یکی دو شرکت همکاری نموده ام و حال در خدمت شهرخوبان به عنوان کانونی برای اندیشیدن
تماس با نویسنده


آرشیو وبلاگ
یزد
انتخابات
مناسبت
دیدارها
پیامها
پاییز 1387
تابستان 1387
بهار 1387
زمستان 1386
پاییز 1386
آذر 1387
دی 1387
بهمن 1387
اسفند 1387
فروردین 1388
اردیبهشت 1388
خرداد 1388
تیر 1388
شهریور 1388
مهر 1388
آبان 1388
دی 88
بهمن 88
اسفند 88
فروردین 89
اردیبهشت 89
خرداد 89
تیر 89
مرداد 89
شهریور 89
آذر 89
آبان 89
مهر 89
دی 89
بهمن 89
اسفند 89
اردیبهشت 90
تیر 90
مرداد 90
مهر 90
شهریور 90
آذر 90
آبان 90
دی 90
خرداد 91
مهر 91
آذر 91
آبان 91
دی 91
بهمن 91
فروردین 92
اسفند 91
اردیبهشت 92
خرداد 92
تیر 92
مرداد 92
شهریور 92
مهر 92
آبان 92
بهمن 92
اسفند 92
فروردین 93
تیر 93
مرداد 93
اسفند 93
بهمن 93
فروردین 94
شهریور 94
فروردین 95
بهمن 94
اردیبهشت 95
تیر 95
آبان 95
آذر 95
اردیبهشت 96
تیر 96
آذر 96
دی 96
اسفند 96
شهریور 97
خرداد 97
اردیبهشت 98
تیر 98
شهریور 98
دی 98
بهمن 98
مرداد 99
مهر 99
آذر 99
دی 99
بهمن 99
اردیبهشت 0
تیر 0
خرداد 0
مرداد 0
شهریور 0
بهمن 0
دی 0
خرداد 1


لینک دوستان
یزدنا
یزد فردا
یزدآنلاین
سید محمد خاتمی
توان گستر
رستاق
شهرنیکان
بهارنو
وبلاگ فارسی
لیست وبلاگ ها
قالب وبلاگ
اخبار ایران
اخبار فاوا
تفریحات اینترنتی
تالارهای گفتگو
خرید اینترنتی
طراحی وب

عضویت در خبرنامه
 
لوگوی وبلاگ
چهار گام برای توسعه بهرهوری - شهر خوبان

آمار بازدید
بازدید کل :340413
بازدید امروز : 51
 RSS 


در زمینه اهمیت و ضرورت بهره‌وری نیاز به توضیحات و طرح‌ دلایل و ذکر آمار و ارقام نیست چراکه امروز بهره‌وری به اصلی‌ترین عامل رقابت بین کشورها تبدیل شده است و بخشی از کشورهای صنعتی و توسعه‌یافته مثل ژاپن و کره بالغ بر 50 درصد رشد اقتصادی خود را از طریق ارتقای بهره‌وری تامین می‌کنند. برنامه پنجم هم تامین 33 درصد رشد اقتصادی را از طریق بهره‌وری مقرر داشته است ولیکن متاسفانه باید اعلام کرد نرخ رشد بهره‌وری سرمایه و بهره‌وری کل عوامل در برنامه چهارم منفی بوده است و به نظر می‌رسد این روند در سال‌های اولیه برنامه پنجم نیز کماکان ادامه دارد. آن هم در شرایطی که کشورمان به دلیل محدودیت‌های ناشی از تحریم دچار مشکلات حاد اقتصادی و کمبود درآمدهای ناشی از صادرات نفت و فرآورده‌های آن است و ضرورت انتخاب رویکرد ارتقای بهره‌وری یک امر قطعی تلقی می‌شود.

حال سوال این است که چرا تاکنون توفیق نداشته‌ایم؟ چه عواملی موجب عقب ماندن کشور در ارتقای سهم بهره‌وری است؟ چه راهکارهایی پیش رو داریم؟

اصلی‌ترین عوامل و دلایل را می‌توان ضعف فرهنگ کار و بهره‌وری در جامعه، نبود یک برنامه و عزم روشن و شفاف برای ارتقای بهره‌وری از طرف دولت، نبود یک سازمان و تشکیلات توانمند و برخوردار از امکانات و اعتبارات لازم برای توسعه، آموزش و نظارت بر بهره‌وری، ضعف باور یا بی‌اعتقادی مدیران به موضوع (ساده‌تر بودن اتکا به هزینه کردن و رفع مشکل با استفاده از منابع عمومی و اعتبارات ملی)، پایین بودن سطح دانش، مهارت‌های بهره‌وری در بخش دولتی و بخش خصوصی و مقوله‌های مشابه دیگر نام برد. برای برون‌رفت از غفلت نسبت به بهره‌وری چهار گام ذیل به دولت و دولتمردان جدید پیشنهاد می‌شود:

گام اول: قطعا برای توفیق در بهره‌وری باید به عنوان اولین گام به فرهنگ‌سازی بپردازیم. یکی از آفت‌های درآمدهای نفت که خرج کردن از ثروت ملی است رشد مصرف‌زدگی و مصرف‌گرایی، افت فرهنگ کار و خلاقیت و گرایش به سمت کارهای کم‌زحمت و پردرآمد است. این فرهنگ باید به سمت فرهنگ تلاش، سازندگی، تولید کارآفرینی و توانمند شدن جامعه تغییر جهت دهد. مردم باید در این جهت بسیج شوند، اداره امور کشور بر این اساس ساماندهی و هدایت شود، درآمدهای عمومی و تسهیلات صندوق سپرده ملی صرفا به سمت و سوی گسترش زیرساخت‌ها و ظرفیت‌های تولیدی جهت یابد و از آن نباید به عنوان منبعی مفت و ارزان برای حل و فصل مشکلات جاری و ضعف‌های برنامه‌یی و مدیریتی بهره گرفت. فرهنگ عمومی باید با رفتارهای هماهنگ و هم‌جهت با بهره‌وری اعتلا یابد و هم‌جهت شود. و به عنوان یک ضرورت لازم است بهره‌وری در سرلوحه آموزش‌های عمومی و رسانه‌های فرهنگی کشور قرار گیرد. دستگاه‌ها و نهادهای ذی‌ربط همچون صدا و سیما، آموزش و پرورش، فرهنگ ارشاد اسلامی، دانشگاه‌ها و سایر وزارتخانه‌ها باید به طور مشخص و منظم پاسخ دهند که چه اقداماتی و چه برنامه‌هایی برای گسترش و ارتقای فرهنگ بهره‌وری داشته‌اند؟ چه میزان برنامه‌های تولیدی مستند یا خبری در صدا و سیما در این زمینه پخش می‌شود؟ به چه میزان الگوهای موفق بهره‌وری معرفی شده‌اند؟ آموزش و پرورش در چه حد و به چه میزان به این مهم پرداخته است؟ چند درصد فارغ‌التحصیلان آموزش و پرورش یا حتی دانشگاهی ما با مفهوم بهره‌وری آشنا شده‌اند؟

گام دوم: برنامه است، ما هنوز برنامه ملی برای توسعه بهره‌وری نداریم. استراتژی و طرح جامع بهره‌وری که همه نقش‌ها و مسوولیت‌ها در آن روشن باشد مصوب نشده است. سازمان‌ مسوول بهره‌وری در کشور به جای ارتقا و تقویت، محدود و ضعیف شده است، در چنین شرایطی چه انتظار می‌توان داشت که مدیران کشور در سطوح مختلف در زمینه بهره‌وری پاسخگو باشند. وقتی تقسیم کاری نشده و مسوولیت‌ها روشن نشده است طبیعتا هر کسی در حد فهم و اعتقاد و اختیارات خود به موضوع می‌پردازد و اگر نپردازد بر او حرجی نیست.

گام سوم: برای بهره‌وری در کلیه بخش‌های تابعه اقتصادی صنعت کشاورزی، آب، انرژی، خدمات و مسکن بودجه مستقل و قابل قبولی تامین و تخصیص دهند. چطور می‌شود یک امر به سهم ارزشی 33 درصد رشد اقتصادی کشور از حداقل اعتبارات و امکانات برخوردار نباشد؟ کدام فعالیت فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی را در کشور سراغ داریم که بدون سرمایه‌گذاری دارای پیشرفت‌های اصولی و گسترده است، هرچند که قائل هستیم که بخش عمده توسعه بهره‌وری با استفاده از امکانات موجود و صرفا با تغییر جهت‌ها و گرایش‌ها در صدا و سیما و آموزش و پرورش قابل دستیابی است ولی بحث بر سر تامین حداقل‌ها برای برگزاری آموزش تعیین و اندازه‌گیری شاخص‌ها، اصلاح و بهبود فرآیندها و تقویت نظارت بر انجام کار است.

و گام چهارم: مدیریت و نگرش مدیران است. در عصری که توسعه دانایی و فناوری و ارتقای بهره‌وری محور ارتقای کشورها و جوامع در سطح دنیاست، مدیرانی باید در امور اجرایی به کار گمارده شوند که به این امور باور و اعتقاد و در به کارگیری فنون و شیوه‌های آن تسلط داشته باشند. مدیری که هیچ اطلاعی یا برداشت روشنی نداشته باشد و در چگونگی اعمال مدیریت خود و حتی در رفتارها و برنامه‌های فردی خود بهره‌ور نیست چگونه می‌تواند یک سازمان را با بهره‌وری مطلوب یا قابل قبول اداره کند؟ علاوه بر انتخاب مناسب مدیران بر اساس اصول بهره‌وری با پیش‌بینی‌های آموزشی، خدمات مشاوره‌یی باید به روزآمد کردن دانش و اطلاعات آنان همت گماشت تا بتوانند با استفاده از آخرین یافته‌ها و تکنیک‌های علمی روز در حوزه کاری خود بهره‌وری را به حداکثر برسانند.

علی ایحال امید است به میمنت شکل‌گیری و آغاز به کار دولت امید و همداستان با این اندیشه و با شکل‌گیری هرچه بهتر سازمان مدیریت و بهره‌وری با نگاهی نو، شاهد برداشتن گام‌هایی به مراتب موثرتر در ارتقای بهره‌وری و توسعه همه‌جانبه آن در همه ارکان کشور باشیم و باور داشته باشیم که تنها با استفاده از این روش است که می‌توان به دستیابی و تحقق اهداف برنامه چشم‌انداز امیدوار بود و به رتبه اول علمی، فناوری و اقتصادی در بین کشورهای منطقه نایل شد و در غیر این صورت همچون آنچه تاکنون رخ داده است شاهد تداوم ناکامی‌ها خواهیم بود، امید که این گونه نباشد.



نویسنده : سید حمید کلانتری » ساعت 12:27 عصر روز پنج شنبه 92 شهریور 7